Boost Your Life week 3: Ruimte maken

1. Kennis en inzicht

Dit is alweer week 3 van het Boost Your Life programma!

In week 1 zijn we aan de slag geweest met het vergroten van ons bewustzijn met als doel om helder te krijgen welke keuzes je nu maakt, zodat je daar dingen anders in kunt gaan doen. 

Week 2 stond in het teken van helder krijgen wat jij wilt; zodat je bewust jouw leven kunt gaan creëren. We hebben onderzocht wat voor jou belangrijke waarden zijn, waar jij wilt dat jouw leven over gaat en volgens welke regels jij het spel van jouw leven wilt spelen. 

Een belangrijk deel van leren en ontwikkelen is ook ont-leren. Dat betekent zoveel als dat je stopt met wat/hoe je het tot dan toe hebt gedaan zodat het één plaats kan maken voor het ander. Niet-helpende zaken mogen plaats maken voor gedachten, gevoelens en acties die wel bijdragen aan de beste versie van jezelf.

Om verder te lezen klik je hier, de video bekijk je hier.

 

2. Van inzicht naar actie

Opdracht

In de opdracht van deze week gaan we letterlijk ruimte maken; opruimen dus!!

Klik hier om de opdracht te bekijken.

3. Challenge

Digital Detox

De challenge van deze week is voor velen van ons daadwerkelijk een challenge: ik daag je deze week uit om 48 uur offline te gaan..!

Dat betekent: geen social media en geen WhatsApp. Hoe klinkt dat voor jou? Ik ben benieuwd! Mij klonk het in 1e instantie soort van onmogelijk in de oren! Zeker omdat mijn business vrijwel volledig online is.

Wat je gaat helpen is duidelijke afspraken maken met jezelf; zo heb ik bepaald wat voor mijn werk echt noodzakelijk was en die dingen heb ik wel gedaan en ik heb iedereen geïnformeerd met wie ik frequent WhatsApp contact heb. Kijk wat er voor jou nodig is om het te laten werken.

TIP: doe deze challenge samen met je buddy! ‘Ja maar wij hebben contact via WhatsApp!’ hoor ik je nu denken.. Wees creatief! Je kunt prima een moment afspreken dat je elkaar kort even belt, bv ‘we gaan dinsdag en woensdag offline en we bellen woensdagochtend om 11.30 een kwartiertje om te horen hoe het voor/met iedereen is’.

Ik ben ontzettend benieuwd wat je ervaart en wat het je oplevert wanneer je even afstand neemt van deze continue stroom van input en afleiding!

 

4. Tips

Ruimte maken gaat ook over:

  • Je (werk)dag afsluiten; wat is gedaan, en wat neem je mee naar morgen/andere dag. Zo ben je er ‘s avonds niet (onbewust) nog mee bezig. Dingen afsluiten of ‘laadjes dicht doen’ zoals Mark Tigchelaar* het noemt geeft rust.
  • Vergeven. We realiseren ons vaak niet, dat we zelf last hebben van de wrok die we koesteren, het neemt onze energie en plezier in beslag.
  • Ruimte maken voor de dingen die jij belangrijk vindt. Hebben de dingen uit week 2 een plek in je leven? Op jouw agenda? Jouw liefhebberijen, de mensen waar je van houdt, de dingen die goed voor jou zijn en je gelukkig maken?
  • Ruimte maken voor jouw gevoel; mogen jouw twijfels, verdriet, angst of boosheid er zijn? We zijn geneigd het weg te duwen, maar wanneer je je gevoel onderdrukt is ze als een bal die je onder water probeert te houden; het kost veel energie en het wil eruit. Wanneer je je gevoel de ruimte geeft om volledig te voelen, is het veel minder zwaar of ingewikkeld dan we denken, ze zullen nooit langer dan 10 minuten duren. Herinner, emoties zijn e-motions, energie in beweging, ze hebben en begin, een midden en een eind. De angst voor het gevoel is veel erger dan het daadwerkelijke gevoel.
  • Fysiek spanning loslaten: Ga door middel van een ‘bodyscan’ heel je lichaam langs voel wat er te voelen valt en waar je spanning waarneemt, laat je deze actief los. Je kunt bijvoorbeeld tegen jezelf zeggen: ‘ik hoef niets vast te houden, ik vertrouw erop dat alles goed is, ik laat deze spanning nu los’. 

*Mark Tigchelaar is schrijver van onder andere het boek Focus AAN/UIT. Vol met goede tips over hoe om te gaan met concentratieleks.

 

 

Boost Your Life!