fbpx
Blog

Creëer het leven dat je wilt

Onlangs woonde ik de uitvaart van een oud-collega bij via livestream. Een jonge meid, moeder van 2 kids, superverdrietig. Naast het verdriet, is het voor mij een krachtige reminder dat dit is hoe het leven in elkaar zit; we weten niet hoelang het duurt.

We zijn zo gewend om het leven voor lief te nemen, we zijn allemaal druk en continu in de weer; drukke baan, een bedrijf runnen, plannen maken, thuis de boel organiseren, er een sociaal leven op na houden en ga zo maar even door. 

Het huidige moment

Hierdoor is de verleiding groot om je leven te zien als een probleem dat je moet oplossen. We zijn geneigd om met onze aandacht continu te zijn bij wat we allemaal nog moeten en willen; de toekomst, óf bij  wat er allemaal is gebeurd en wat anders of beter had gemoeten; het verleden. En dat is precies wat ervoor zorgt dat je het huidige moment misloopt.

We verlangen allemaal naar meer rust in ons hoofd, minder het gevoel te hebben dat we van alles moeten, naar meer energie of minder moe zijn. Wat daar enorm bij helpt, is aanwezig zijn in het NU. Wanneer je meer ‘present’ bent, ga je ook zien, hoe vaak je eigenlijk  afgeleid bent, en dus juist niet aanwezig in het nu. Dat je gedachten altijd maar doorgaan, en dat ze altijd wel problemen weten te vinden die opgelost moeten worden.  

Sta vaker stil

Door regelmatig stil te staan, bijvoorbeeld met behulp van meditatie, mindfulness of ademhalingstechnieken, vergroot je je bewustzijn. Daardoor zie je wat er gebeurt, namelijk dat je gedachten een soort onophoudelijke stroom zijn. Je leert dat je ervoor kunt kiezen om niet altijd mee te gaan in die gedachten die je overal en nergens naartoe leiden, behalve naar het nu.

Wanneer je hier net mee begint kan dit knap lastig zijn! Vooral doordat je geneigd bent om te veroordelen hoe vaak je wel niet met je aandacht ergens anders bent. De grote uitdaging is om bij het waarnemen te blijven, jezelf niet te veroordelen en iedere keer je aandacht terug te brengen naar het nu.

Stop met druk zijn met druk zijn

Ik gun je echt dat je gaat stoppen met ‘druk zijn met druk zijn’. Dat je aanwezig bent in het nu en dat je het leven creëert wat je wilt. Niet dat waarvan je voelt dat het moet, of hoort, of van je verwacht wordt. NEE! Life is NOT a rehearsal, so use your time here wisely!

Dus ik moedig je echt aan om heel bewust te kiezen waar jij je leven mee wilt vullen. Wat wil je achterlaten? Wat zijn de spelregels van jouw leven? Het is jouw leven, je hebt er maar 1 en we weten simpelweg niet wanneer het ophoudt. 

Life format

Wat kun je nu doen om meer het leven te gaan creëren wat jij wilt? Wanneer je wat tijd neemt om onderstaande drie vragen te beantwoorden, levert dat je een mooi ‘life-format’ op zoals ik het noem, waarin je heel helder voor jezelf maakt wat voor leven je voor jezelf wilt creëren.

1. Wat wil je achterlaten? Wanneer je een fly on the wall zou zijn op je eigen uitvaart, wat wil je dan dat mensen over je zeggen? Hoe herinneren zij jou zich? Wat laat je na? Is het misschien jouw missie om mensen blij te maken door de dienst die je levert met jouw bedrijf? Of ga jij er helemaal voor om de beste moeder te zijn die je maar kunt? Het helpt enorm om hier iets te kiezen dat groter is dan jijzelf, iets waarvoor jij echt je bed uit wilt komen.

2. Wat zijn jouw 5 kernwaarden? De 5 belangrijkste dingen waar jij je leven mee wilt vullen? Zijn het liefde, plezier, ontwikkeling, vrijheid, van betekenis zijn? Of verbinding, schoonheid, creativiteit, dankbaarheid en vriendschap? Kies die 5 uit waar je echt ‘s nachts je bed voor uit wilt komen.

3. Wat zijn de spelregels van jouw leven? Je moet je in het leven aan talloze regels houden, maar volgens welke regels wil jij het spel van jouw leven spelen? Is jouw regel ‘ik benader iedereen met vriendelijkheid’ ‘familie gaat altijd voor’ of ‘ik maak mezelf belangrijk’? Bedenk er zoveel als je wilt!

Verbinden

Wanneer je deze 3 vragen beantwoord en als jouw guideline gebruikt, kies je heel bewust hoe jij je leven in wilt vullen. Mijn advies is om je hier ook regelmatig mee te verbinden, bijvoorbeeld tijdens je ochtendroutine of meditatie en visualiseer ook echt hoe het er voor jou uitziet wanneer je je leven hiermee vult. 

Op deze manier zorg je dat je niet de hele tijd maar opgaat in de waan van de dag, of je leven ziet als een probleem dat opgelost moet worden, maar creëer je heel bewust het leven wat jij graag wilt!

Ik wens je heel veel succes en plezier! Vind je dit een waardevol artikel? Deel ‘m dan via onderstaande kanalen.

Wil je inspiratie en updates ontvangen?

Download hier gratis de mini-training met 10 bewezen tips voor meer grip en rust in je leven. Je ontvangt het E-book én begeleidende video's.

Download de mini-training