fbpx
Blog

Het ego houdt je klein

Ik vertel je er wellicht niets nieuws mee, maar je bewust te zijn van de functie en werking van het ego, kan een mega-verschil maken in het creëren van je dagelijkse realiteit.

Overleven

Het ego is gemaakt om te overleven. Ego is het latijnse woord voor ‘ik’ en heeft de functie om je te kunnen manifesteren in het leven. Stamt uit tijden dat we nog in berenvellen rondliepen en heeft 1 functie: overleven. Een mooi ding. Ware het niet, dat onze realiteit van vandaag de dag natuurlijk is, dat aan al onze eerste levensbehoeften wordt voldaan. En dat het ego ons nu dus eigenlijk vooral tot vervelens toe in onze comfortzone houdt.

Vereenzelviging

Het goede nieuws is dat het ego niet alles wat er is. Immers, je kunt jezelf waarnemen. Dus er is iets groters, iets ‘achter’ je ik. In ons dagelijkse leven vereenzelvigen we ons meestal met deze ik en vergeten dat we een ego hebben en dat dat niet is wat we ten diepste zijn.

‘Say what..?’ denk je nu misschien of ‘ja hehe vertel eens iets nieuws’. Hoe dan ook, door deze vereenzelviging met het ego ontstaan stress en lijden. Wanneer je wat meer afstand van een situatie kunt nemen, voelt het al vaak minder heftig, toch? Dus wanneer je je realiseert dat je gedachten of emoties hebt en niet bent, ontstaat er ruimte. 

Meditatie

Een manier om ruimte te scheppen en je meer bewust te worden van je ego is het waarnemen van je gedachten en emoties door middel van meditatie. Mediteren is eigenlijk niets anders dan waarnemen van wat er is. Het doel is dus niet om geen gedachten meer te hebben en je hoeft er ook niet voor op retraite of op les (wat natuurlijk wel kan). Jezelf dagelijks een paar minuten tijd gunnen kan al enorm helpen.

Het enige wat je hoeft te doen is te gaan zitten (het kan overigens ook staand of lopend, maar voor de beginner is zitten het handigst) en een moment gewaar te worden. Even in te checken door jezelf te vragen; ‘wat denk ik’, ‘wat voel ik’ of ‘wat is er nu’. Het kan helpen om aan jezelf in de derde persoon te refereren, dus de vraag te stellen ‘wat voelt …’ of de vraag te stellen ‘wat is er’ op die manier instaat meer afstand. In het Back to You programma heeft meditatie een belangrijke plek en je vindt uitleg, instructies en geleide meditaties die je hierbij helpen. 

Wil je inspiratie en updates ontvangen?

Download hier gratis de mini-training met 10 bewezen tips voor meer grip en rust in je leven. Je ontvangt het E-book én begeleidende video's.

Download de mini-training