fbpx
Blog

Persoonlijk leiderschap

Persoonlijk leiderschap is zo’n term waar we zo’n beetje mee worden doodgegooid op het moment. Maar wat verstaan we daar eigenlijk onder? Voel jij je aangesproken als het over persoonlijk leiderschap gaat? Of denk je dat het bedoeld is voor managers, directeuren of mensen in andere leiderschapsposities? En dus wellicht niet op jou van toepassing?

Bij mij sprak het als term in ieder geval lang niet tot de verbeelding. Tot het moment dat ik leerde dat persoonlijk leiderschap gaat over het vormgeven van mijzelf en mijn leven. Dat wierp ineens een heel ander licht op de zaak. 

The ability to respond

Al vanaf vrij jonge leeftijd, ik was 18, houd ik me bezig met persoonlijke ontwikkeling. Toch duurde het wel een aantal jaar voordat ik kennis maakte met het concept ‘positie kiezen’. Ik denk dat ik achterin de twintig was, toen ik daar voor het eerst mee geconfronteerd werd. Ik zal nooit de epiphany vergeten toen het engelse woord responsibility me werd uitgelegd als de ‘ability to respond’, het vermogen om te kiezen hoe je reageert op je omstandigheden.

Schuld

In het dagelijks taalgebruik verwarren we verantwoordelijkheid vaak met schuld. Wat het niet per definitie heel aantrekkelijk maakt om verantwoordelijkheid te nemen. Waar dat nou juist één van de belangrijkste vaardigheden is als het gaat over persoonlijk leiderschap; je neemt verantwoordelijkheid voor wat je doet, zegt, denkt, voelt en creëert. Dat staat recht tegenover de positie van slachtoffer, waar je oorzaken buiten jezelf aanwijst en verantwoordelijk maakt voor wat er gebeurt in je leven. 

Zo heb ik bijvoorbeeld lange tijd de mannen in mijn leven verantwoordelijk gemaakt voor de slechte relaties die ik had. En mijn collega’s/leidinggevenden/klanten de schuld gegeven van het gebrek aan succes in mijn werk. Maar ook mijn ‘moeilijke jeugd’ verantwoordelijk gehouden voor bijvoorbeeld mijn negatieve zelfbeeld. 

Kiezen

Bij persoonlijk leiderschap gaat het erom, dat jij kiest hoe je reageert op de omstandigheden. De voorbeelden uit mijn leven hebben mij uiteindelijk geholpen om de lessen te leren die ik te leren had en daar ben ik eindeloos dankbaar voor. Wel ben ik me tegenwoordig veel bewuster van het feit dat ík bepaal hoe mijn leven eruit ziet, en niet de omstandigheden. En dat geeft me enorm veel kracht en maakt mij de leider in mijn leven. 

En dat is precies wat persoonlijk leiderschap voor mij is. En hoe ik het uitdraag in mijn werk. Ik inspireer en motiveer om meer bewustzijn te brengen in je gedachten, je gevoel en je gedrag. Wat zet je daarmee in de wereld? Wat zeg je over jezelf, welke verhalen heb je en vertel je?

Resultaat

Want als je daar inzicht in hebt, kun je andere keuzes gaan maken. En andere keuzes leiden tot ander resultaat. Dus ik moedig je aan om heel goed te kijken. En dat met mildheid naar jezelf te doen. Want als het gedachten of gedrag zijn die nu niet aan je welzijn bijdragen, het heeft wel een functie gehad om te komen waar je nu bent. En dat is vaak een plek om trots op te zijn! Zo inspireer ik je met mijn werk om de leider in jouw leven te zijn en daarmee het mooist denkbare leven voor jezelf en je omgeving te creëren.

Wil je inspiratie en updates ontvangen?

Download hier gratis de mini-training met 10 bewezen tips voor meer grip en rust in je leven. Je ontvangt het E-book én begeleidende video's.

Download de mini-training