Zijn jouw goede voornemens ook daarbij gebleven? Bij voornemens?
Je bent niet de enige, slechts 20% van de goede voornemens slaagt. Ik vind het zelf altijd heel lekker om te horen dat ‘ik niet de enige ben’, en ‘het niet aan mij ligt’.
Waar gaat het mis?
Hoe komt het nou dat we vol enthousiasme aan onze nieuwe gewoontes beginnen maar net zo snel weer af lijken te haken? Waar gaat dat mis of wat doen we ‘verkeerd’?
Onze voornemens zijn vaak aardig hoogover. Met andere woorden: we zijn te vaag.‘Ik wil gezonder gaan leven’, ‘Ik wil minder gaan werken’ of ‘Ik wil minder druk zijn’. Stuk voor stuk supermooie voornemens natuurlijk! Maar als we het hierbij laten gedoemd om te mislukken. Why? Omdat we geen idee hebben HOE we dit gaan bereiken. Of misschien hebben we wel een idee, maar niet concreet uitgewerkt, vastgelegd en geborgd.
Overleven
We willen het niet graag genoeg. Say what?! Denk je nu misschien, ik wil écht wel gezonder gaan leven! Feit is, dat we alleen écht willen veranderen als aan 1 van deze 2 voorwaarden wordt voldaan: Er is ‘genoeg’ pijn óf er is een brandend verlangen. Anders. doen. we. het. gewoon. niet.
Ons ego is gericht op overleven, wat resulteert in het vermijden van het onbekende. Daarvoor is binnen onze comfortzone blijven de beste strategie. Ook als jij iets anders wilt, is er nog steeds een deel van jou dat de dingen het liefst bij het oude houdt. Dit fenomeen zie je bijvoorbeeld heel duidelijk terug wanneer je een leven hebt dat zo overvol is dat je er bijna ziek en opgebrand van raakt maar toch hetzelfde gedrag blijft vertonen.
Bewustzijn
Wat we vergeten wanneer we willen veranderen, is dat we voor het overgrote deel (er wordt zelfs gezegd 95%) handelen vanuit het onbewuste. Dat onbewuste is een soort automaat. Hartstikke handig want het maakt dat je niet elke dag opnieuw hoeft te bedenken hoe je je tanden moet poetsen of hoe je ook alweer naar je werk komt, maar killing wanneer jij dingen anders wilt gaan doen in je leven.
Wat we vergeten is dat we naast de WIL om te veranderen ook echt meer bewustzijn nodig hebben. Je wilt dus echt heel helder hebben wat je nu precies denkt, voelt en doet waarmee je je huidige resultaat creëert, zodat je dat kunt gaan ont-leren. En je wilt kristalhelder hebben wat het is, dat je wel wilt, en hoe je in je gewenste situatie denkt, praat, voelt en wat je doet. Zodat je dat kunt gaan creëren.
Opgeven
Klinkt als een hoop werk? Dat is het ook, en dat is precies waarom die 80% ‘faalt’. We willen wel verandering maar we willen niet veranderen. Dat is niet slap, dat komt meestal gewoon omdat we niet weten ‘hoe dan wél’.
De neiging die we hebben is dus om op te geven. Logisch, als je niet weet wat je andere optie is. Maar als je blijft doen wat je deed, blijf je krijgen wat je kreeg, right?
Dus meer bewustzijn creëren is key. Hoe doe je dat? 2 van mijn favoriete strategieën zijn journalling en meditatie. Door journalling monitor je je ontwikkeling. Hoe ging het vandaag? Was dat wat ik wilde? Hoe kan ik het anders doen? Meditatie helpt je om te leren zonder oordeel naar jezelf te kijken. En als je wel oordeelt, ook dat oordeel weer te zien en daar dan weer zonder oordeel naar te kijken;-)
Oordelen
Wat we ook doen dat onze veranderpoging om zeep helpt als het even mis gaat, is dat we onszelf veroordelen. We vinden onszelf stom of slap. En dat nodigt op z’n zachtst gezegd niet bepaald uit om het nog eens te proberen en het risico te lopen om op je snufferd te gaan.
Denk maar eens aan mensen die proberen te stoppen met roken waarvan anderen (en misschien ook jijzelf) zeggen; ‘ja hoor, hij is weer gestopt, ik ben benieuwd hoelang hij het dit keer volhoudt.’ En er soms zelfs wat om verwedden dat het niet lukt of hoe lang het dit keer duurt voordat hij of zij opgeeft. Ik heb lang in sales gewerkt en daar geldt de regel ‘7 keer nee voor een ja’, in mijn stoppen met roken proces zei ik dus bij een ‘mislukte’ stoppoging altijd: ik ben weer een stap dichterbij mijn succes.
Hét kenmerk van mensen die succesvol zijn (wat dat voor jou ook maar betekent), is dat ze 1 keer vaker opstaan dan dat ze zijn gevallen. Dus ben je de fout in gegaan? Laat je niet verleiden om op te geven! Dat is echt de mind die je in je comfortzone probeert te houden. Veilig en klein. Maar je bent zoveel groter dan dat!
Why
Wat de ‘groten der aarde’ ook zonder uitzondering hebben, is helderheid in hun ‘Why’. Als je het alleen maar voor jezelf doet is het zoveel lastiger om verleidingen te weerstaan dan wanneer je het voor een groter doel doet. Of het nu is omdat je de beste ouder voor je kids wilt zijn die je maar kunt, of omdat je het verschil wilt maken voor mensen die het nodig hebben. Wat jouw purpose in life ook maar is.
Last but not least zijn we vaak geneigd om in te grote stappen te denken. ‘Ik wil 2 kilo afvallen’ is veel lastiger dan ‘ik wil vandaag dit eten en zoveel tijd bewegen’. Babysteps. Je dagelijkse gewoontes in kleine stapjes aanpassen. In plaats van ineens van alles te moeten en niet meer te mogen. Dat is hét recept waarmee je je eigen falen creëert.
Weet dat veranderen geduld en tijd kost, of zoals een van mijn inspirators Robin Sharma het zo mooi zegt: ‘all change is hard in the beginning, messy in the middle and gorgeous in the end’!