fbpx
Blog

‘You are amazing BEFORE you do anything’

Als we dat nou eens tot ons konden laten doordringen.. We weten vaak ergens wel dat dit zo is, maar we zijn zo geneigd om er niet naar te leven. 

De realiteit is vaak dat we superhard werken, bezig zijn met alles wat we moeten, tig ballen tegelijk in de lucht proberen te houden en dat alles ook nog eens goed moeten doen. We moeten een goede vriendin zijn, een succesvolle dochter, een leuke partner. En daarnaast moet je natuurlijk ook nog gezond bezig zijn, cultureel verantwoord, creatief, avontuurlijk… En als ondernemer is er dan nog de extra uitdaging dat het werk nooit af is; er is altijd nog wel méér te doen. 

Mindset van tekort

En zo kunnen we ons vast voelen zitten in dat het nooit genoeg is. We denken en ervaren dat we tekort hebben van alles; tijd, energie, rust, vrije tijd. Deze manier van kijken komt voort uit het angstbrein. Het angstbrein (of reptielenbrein) is het deel van onze hersenen, dat gericht is op overleven. 

Eeuwenlang en tot relatief gezien nog helemaal niet zo lang geleden moesten we hard werken om te overleven. Die angst heeft onder andere een neiging om controle te willen houden als gevolg, waardoor we het lastig vinden om los te laten. We willen dingen (zeker) weten, regelen, voor elkaar hebben en het moet altijd meer en beter. Voeg daar nog eens het karaktertrekje perfectionisme aan toe waar veel -zo niet de meeste-vrouwen last van hebben en voilá, daar heb je een goed recept voor een gevoel van drukte en stress, voor een belangrijk deel veroorzaakt door een mindset van tekort.

Altijd maar druk

Bij mij uitte deze dynamiek zich lang in het gevoel altijd maar druk te zijn en nooit genoeg tijd te hebben. Ik werkte fulltime als salesmanager bij een grote corporate waarbij 40 uur werken niets was, ik was voorzitter van 2 actieve besturen, zong in 2 bandjes, trainde voor halve marathons, danste veel en trainde daarvoor op enig moment ook nog in een showteam en daarnaast had ik natuurlijk nog mijn sociale leven, familieverplichtingen etc. etc. 

Zonder dat ik het doorhad, was ik ten prooi gevallen aan de ‘mindset van tekort’, en leefde ik stiekem constant vanuit angst. Dat zorgde ervoor dat ik altijd maar in de weer was om het goed te doen, goed te presteren, er goed uit te zien en aardig gevonden te worden. 

Vertrouwen

Het tegenovergestelde van deze mindset van tekort is die van vertrouwen. In plaats van je keuzes en je leven te baseren op angst, kun je er bewust voor kiezen om te leven vanuit vertrouwen. Dat er genoeg is. Dat jij genoeg bent. Zelfs nog maar voordat je íets gedaan hebt! Wanneer je stapt in dit vertrouwen ervaar je meer rust, flow, plezier en energie in je leven. En ontdek je dat je helemaal niet zo hard hoeft te werken. 

Het Universum

Hoe dit werkt is dat het universum (of God, kosmos, existence, hoger Zelf, bron van Liefde of hoe jij het ook wilt noemen) altijd terug geeft wat jij het universum instuurt. Je kunt dat heel eenvoudig zien wanneer je de film eens terugdraait. Neem een specifieke situatie waarin je iets kreeg wat je niet wilde en kijk; welke gedachten had je voorafgaand aan de gebeurtenis? Wat zei je erover? Het meest bekende en geaccepteerde voorbeeld hiervan is waarschijnlijk wel dat we onszelf letterlijk ‘ziek’ kunnen denken. Maar ook het daaraan gerelateerde placebo effect dat als we denken dat we een werkend medicijn krijgen dit ook een helend effect op ons heeft zelfs wanneer de capsules geen enkele werkzame stof bevatten.

Manifesteren 

Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat het energieveld waaruit ons lichaam bestaat en dat ons omringt, resoneert met de trilling van onze gedachten. Met andere woorden: wat we denken wordt onze werkelijkheid. We kennen dit fenomeen ook wel als de wet van aantrekking of ‘manifesteren’, waarbij je aantrekt of zich in je leven manifesteert wat je hebt gedacht.

Oefening

Is het nu genoeg om te denken ‘ik ben goed genoeg’ ‘ik kan alles wat ik wil’? Ja en nee. Het gaat er niet alleen om wat je denkt, maar vooral ook wat je gelooft. Dus wanneer je alleen zegt ‘ik ben genoeg’, maar je hebt onbewust nog de overtuiging dat dat niet zo is, en dat je eigenlijk heel hard je best moet doen om iets waard te zijn, dan is dat wat je uitzendt en wat je ook terug zult zien in je dagelijks leven. 

Wat wel werkt is om actief op zoek te gaan naar jouw overtuigingen, bijvoorbeeld door meditatie of het schrijven in een dagboek. Samen met visualisatie en affirmaties kan dit heel krachtig werken en ervoor zorgen dat je leven er heel anders uit komt te zien. Relaxter, met meer energie, fun, creativiteit verbinding, succes.., wat het ook maar is dat jij wilt creëren!

Wil je inspiratie en updates ontvangen?

Download hier gratis de mini-training met 10 bewezen tips voor meer grip en rust in je leven. Je ontvangt het E-book én begeleidende video's.

Download de mini-training